به گزارش روابط عمومی سازمان تات به نقل از مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی ایلام؛ فریدون سلیمانی در گفت و گو با خبرنگار مهر از صدور اولین مجوز تولید غدهبذری سیبزمینی با توجه وضعیت اقلیمی مناسب، حاصلخیزی و مناسببودن خاک منطقه برای تولید غده بذری سیبزمینی خبر داد.
وی با اشاره به اهمیت استفاده از غده بذری گواهی شده در تولید محصول سالم و باکیفیت، وجود اراضی مستعد و قابل کشت سیبزمینی در سطح استان، وجود گمرک و پایانه مرزی مهران، اظهار امیدواری کرد: با تولید غده بذری سیبزمینی نیاز کشاورزان به بذر را که در حال حاضر از استانهای دیگر وارد میشود و متحمل پرداخت هزینه هنگفت حمل و نقل میشوند را مرتفع سازد و علاوه بر تأمین سیب زمینی استان، مازاد آن نیز صادر شود.
سلیمانی اظهار داشت: حدود ۱۰ هکتار از ارقام مختلف سیبزمینی از جمله آگریا، جلی، سانته، کلومبا، ساگیتا و … کشت شده است که پیشبینی میشود بیش از ۴۵۰ تن غده بذری سیب زمینی از این سطح تولید و برداشت شود.
وی تصریح کرد: سیبزمینی یکی از گیاهان مهم زراعی در جهان است، این گیاه از نظر میزان مصرف در سطح جهان بعد از برنج و گندم در جایگاه سوم قرار دارد؛ بههمین دلیل این گیاه جز گیاهان حافظ امنیت غذایی محسوب میشود.
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی ایلام افزود: میزان بالای تولید سیبزمینی در واحد سطح و همچنین فراوانی تولید آن در کشورهای مختلف در مقایسه با سایر محصولات زراعی موجب شده است تا به سیبزمینی به عنوان ماده غذایی با ارزش در جهان توجه شود.
وی ادامه داد: طبق آمار سال ۲۰۲۲ سازمان فائو سطح زیر کشت سیبزمینی در جهان حدود ۱۷.۸۸۴ میلیون هکتار و میانگین عملکرد حدود ۲۱ تن در هکتار حدود ۳۷۵ میلیون تن سیبزمینی در جهان تولید میشود.
سطح زیر کشت سیبزمینی در استان ایلام ۵۳۲ هکتار است.
سلیمانی عنوان کرد: سطح زیرکشت سیبزمینی در ایران براساس آمارنامه کشاورزی در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ حدود ۱۴۱ هزار هکتار بوده که با میانگین عملکرد ۳۷ تن در هکتار حدود ۵.۲ میلیون تن سیبزمینی تولید شده است.
وی ادامه داد: سطح زیر کشت سیبزمینی در استان ایلام براساس آمارنامه کشاورزی در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ حدود ۵۳۲ هکتار بوده که با میانگین عملکرد ۲۹.۸۱۸ تن در هکتار حدود ۱۶ هزار تن سیبزمینی در استان ایلام تولید شده است.
وی گفت: افزایش عملکرد سیبزمینی با استفاده از بذور گواهی شده سالهاست برای کشاورزان شناخته شده است. در بین عوامل متعدد و تأثیرگذار بر تولید محصول سیبزمینی بدون تردید بذر (غده) به عنوان یکی از مهمترین نهادههای تولید مورد ارزیابی قرار میگیرد. از اهداف برنامه کنترل و گواهی بذر، تولید و تکثیر غدههای سیب زمینی بذری با اندازه مناسب و عاری از بیمارهای قارچی، باکتریایی و ویروسی در سن فیزیولوژیکی است که به عنوان یکی از عوامل مؤثر در افزایش میانگین عملکرد در واحد سطح است.
سلیمانی اظهار کرد: نظر به اهمیت توسعه پایدار تولید سیب زمینی به عنوان یکی از اهداف استراتژیک کشاورزی کشور، ضرورت تولید و تکثیر بذر (غده) گواهی شده جهت دستیابی به این مهم را دو چندان میکند. براین اساس و با توجه به اقلیم مناسب و سطح زیر کشت سیب زمینی در استان برای اولین بار مجوز شرکت تولید و فرآوری غده بذری سیب زمینی به منظور تأمین نیاز بذری استان و سایر استانهای کشور صادر شده است.
وی گفت: در استان ایلام با توجه به شرایط اقلیمی ۵ رقم سیب زمینی از جمله آگریا، جلی، سانته، ساگیتا و کلومبا در سطح حدود ۱۰ هکتار کشت شده و پیش بینی میشود از این سطح حدود ۴۵۰ تن غده بذری سیب زمینی تولید شود.
جهت دریافت لینک کانال ایتای سازمان کلیک کنید