به گزارش روابطعمومی سازمان تات به نقل از مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل؛ کمال شهبازی با اشاره به گستردگی پرورش گاومیش در سراسر دنیا به دلیل اهمیت این دام، گفت: استان اردبیل یکی از استانهای مهم پرورش گاومیش در کشور بوده و بعد از خوزستان و آذربایجان غربی در رتبه سوم قرار گرفته است.
وی افزود: گاومیش با داشتن ویژگیهای منحصربهفردی مانند دستگاه گوارش بسیار کارآمد، حجیم و چینخورده با میکروارگانیسمهای متنوع، توانایی و قابلیت زیادی در استفاده بهینه از علوفههای خشبی با فیبر بالا، ضایعات و پسماند محصولات کشاورزی دارد.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل با بیان اینکه از گاومیش محصولات باارزشی به دست میآید، عنوان کرد: این دامها تولیدات ارزشمندی دارد، بهویژه چربی شیر آن ۲ تا ۲.۵ برابر شیر گاو است و لذا در تأمین کره و پنیر باکیفیت نقش مهمی را ایفا میکند.
شهبازی با تأکید بر لزوم حفظ ذخایر ژنتیکی گاومیش بومی در استان اردبیل، ادامه داد: به دلیل ساختار ژنتیکی گونههای بومی، شاهد بهرهوری کمتری هستیم و لذا اصلاح نژاد گاومیش بومی با گونههای مقاوم توسط محققان بخش تحقیقات علوم دامی مرکز دنبال میشود.
وی با بیان اینکه ۹۰ درصد پرورش گاومیش در ایران به شکل معیشتی و روستایی است، عنوان کرد: فقط ۱۰ درصد گاومیش داری ما صنعتی و نیمهصنعتی بوده؛ این در حالی است که کشور هند و مالزی در آسیا و رومانی، مجارستان و ایتالیا در اروپا از جمله کشورهایی هستند که به پرورش صنعتی گاومیش روی آوردهاند.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل خاطرنشان کرد: ایران با داشتن ۵۰۰ هزار رأس گاومیش از جمله پرورشدهندگان گاومیش در آسیا به شمار میرود که در استانهای شمال غربی، شمالی و خوزستان پراکندهاند. استان اردبیل با داشتن ۱۰۰ هزار رأس گاومیش بومی و آمیخته رتبه سوم کشوری را دارد و دامنه تولید روزانه شیر در آنها، ۳ تا ۶ کیلوگرم با ۸ درصد چربی است.
کمال شهبازی بیان داشت: محققان بخش تحقیقات علوم دامی مرکز اردبیل بهمنظور بهبود وضعیت پرورش، تولیدمثل و افزایش کمی و کیفی تولیدات گاومیش در مناطق روستایی و توسعه سامانههای بهرهوری آن ۴ فقره پروژه تحقیقاتی را به اتمام رساندهاند که انتقال یافتهها و دستاوردهای حاصل از آنها به دامداران پرورشدهنده گاومیش، باعث افزایش ۲۰ درصدی در تولید شیر و تولیدمثل و بهبود قابلتوجه برنامههای آمیختهگری گاومیشهای بومی در استان اردبیل شده است.
جهت دریافت لینک کانال ایتای سازمان کلیک کنید