به گزارش روابط عمومی سازمان تات، خالد میری با اشاره به ساختار و فعالیتهای مرکز بلوچستان گفت: این مرکز شامل سه بخش اصلی، که بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر با تولید هسته های اولیه بذر و نهالهای مقاوم و سازگار با شرایط اقلیمی منطقه و فناوریهای نوین، گامهای مؤثری در کوتاه کردن چرخه تولید و افزایش بهرهوری کشاورزی برداشته است.
خالد میری گفت: در بخش تحقیقات گیاهپزشکی، تلاش میشود تا روشهای نوینی برای کنترل آفات و بیماریهای گیاهی معرفی شود و بخش تحقیقات جنگل و مرتع، به حفظ و احیای منابع طبیعی استان اختصاص دارد.
وی افزود: آزمایشگاههای تحقیقات خاک و آب، کشت بافت , ژنومیکس و گیاهپزشکی ایستگاههای تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خاش و چابهار ، آبخوان های پسکو و کاسکین ، و ایستگاه میوههای گرمسیری در چابهار، از دیگر زیرساختهای این مرکز هستند. این ایستگاهها نقشی کلیدی در توسعه محصولات استراتژیک زراعی و باغی مانند غلات، ذرت و گیاهان علوفه ای ، دانه های روغنی و خرمای مجول و میوههای گرمسیری نظیر موز، انبه، چیکو ، کنار ، آناناس و گواوا دارند.
میری با اشاره به دستاوردهای مرکز گفت: تولید انبوه نهال موز و خرمای مجول با روش کشت بافت از مهمترین دستاوردهای ماست. این اقدامات در راستای برنامه توسعه وزارت جهاد کشاورزی برای افزایش تولید میوههای گرمسیری انجام شده است. همچنین، تحقیقات در زمینه کشت گیاهان کمآببر مانند کنجد و دانههای روغنی در دستور کار است. در حوزه گندم، ارقام جدید مقاوم به خشکی معرفی شدهاند که توانایی رشد در شرایط کمآبی را دارند.
وی ادامه داد: برای توسعه و تقویت ایستگاههای تحقیقاتی، برنامههایی برای جانمایی ایستگاههای جدید و تجهیز امکانات موجود در دست اجراست. هدف ما این است که همگام با کشاورزان و حتی جلوتر از آنها، به توسعه کشاورزی منطقه کمک کنیم.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی بلوچستان، وجود مرکز آموزش کشاورزی بمپور و دو واحد هنرستان فنی حرفه ای و کار دانش در شهرستان های چابهار و بمپور را از دیگر پتانسیل های مرکز دانست که نقش مهمی در تربیت نیروی انسانی ماهر با برنامه های آموزش مهارتی دارند. وی آموزش بهرهبرداران را از اولویتهای اصلی برشمرد و گفت: ما سالانه برنامههای آموزشی و ترویجی متعددی از جمله روزهای مزرعه، هفته انتقال یافتهها، یاوران تولید ، سایت های الگویی و مزارع بهره ور در راستای اجرای برنامه نظام نوین ترویج برگزار میکنیم. کشاورزان بهصورت چهرهبهچهره با محققان ما در مزرعههای خود در ارتباط هستند و از آموزشهای عملی بهرهمند میشوند.
وی افزود: یکی از پروژههای موفق ما، همکاری با شرکت هواپیمایی ماهان برای ایجاد مزارع الگویی در ایستگاه باهوکلات بوده است. این مزارع با بهکارگیری روشهای نوین، الگوی مناسبی برای کشاورزان منطقه فراهم کردهاند.
میری به اهمیت حفظ ذخایر ژنتیکی دامهای محلی اشاره کرد و گفت: ایستگاه تحقیقات گاو دشتیاری از پروژههای مهم ماست. اگر این ایستگاه تقویت شود، میتوانیم گامهای مؤثری در حفظ و توسعه ذخایر ژنتیکی و ارتقای بهرهوری این دامها برداریم.
در پایان، رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی بلوچستان با تأکید بر ضرورت حمایت از این مرکز، گفت: انتظار داریم سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و دیگر نهادهای مسئول، با تأمین منابع و تجهیزات لازم، ما را در مسیر گسترش فعالیتهای تحقیقاتی و آموزشی یاری دهند. این حمایتها میتواند نقش کلیدی در توسعه پایدار کشاورزی و ارتقای معیشت مردم منطقه داشته باشد.