به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی؛ جلال هناره، اظهار کرد: بذر، ثمره اصلی فرآیندهای مهم تکاملی و لقاح است که بقای نسل بیشتر گیاهان از جمله درختان و درختچههای جنگلی را که با طول عمر بیشتری شرایط متفاوتی از تغییرات محیطی و اقلیمی را تجربه می کنند، تضمین می کند.
وی افزود: شناسایی، مدیریت و ارزیابی محوطه های بذرگیری در جنگلهای طبیعی، از عوامل موثر در موفقیت عملیات جنگل کاری هستند که با رعایت دقیق آنها می توان شاهد نتایج مثبت این عوامل در ایجاد عرصه های جنگلی بود.
هناره با تاکید بر اهمیت طرح ملی نهضت مردمی کاشت یک میلیارد درخت تصریح کرد: با توجه به اینکه بذر، نقش اصلی را در تولید نهال مرغوب و سازگاری نهال در عرصه جنگل کاری ایفا میکند تأمین بذر با کیفیت، از اهمیت ویژه ای در احیا و توسعه جنگلها برخوردار است.
وی با اشاره به اینکه فصل پاییز، زمان جمعآوری بیشتر بذور درختان جنگلی است، مهمترین شاخصههای محوطههای بذرگیری در جنگلهای طبیعی را انتخاب این محوطه ها در حاصلخیزترین مکان جنگل و انبوه ترین توده ها با درختانی چیره و شاداب و دارای تاج گسترده و متقارن بیان کرد و افزود: حداقل سطح محوطه بذرگیری برای جنگلهای غیر انبوه باید 10 هکتار باشد.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی اظهار کرد: باید جایگاه مناسبی برای "بذر" و "نهال" به عنوان مبنا و اساس شکل گیری اکوسیستم های جنگلی در نظر گرفته شود. زیرا بذر و نهال مبنای تشکیل پایههای جوان در شکلدهی ساختار جدید پوشش گیاهی در زیستبوم جنگل میباشند.
هناره ادامه داد: تدوین "استراتژی تحقیق و توسعه بذر و نهال جنگلی" بستری است که میتوان در آن با توجه به اقلیم، جغرافیا، پوشش گیاهی و سایر عوامل اثرگذار جایگاه مناسبی برای بذر و نهال جنگلی ترسیم کرد.
وی بیان کرد: در صورت نیاز به بازسازی جنگلهای تخریبشده و یا ایجاد عرصه های جنگلی جدید، ضرورت دارد تمام ابعاد در انتخاب بذر و تولید نهال مورد توجه قرار گرفته و محوطه های دارای تنوع ژنتیکی بالا به عنوان سایتهای دایمی حفاظت درون رویشگاهی معرفی شوند.