به گزارش روابط عمومی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، برنامه از مزرعه تا سفره با موضوع «سلامت محصول کاهو» با حضور تبسم قطبی عضو هیات علمی بخش تحقیقات ویروسهای گیاهی از رادیو سلامت پخش شد.
قطبی در این گفتگو ضمن تاکید بر اهمیت غذایی محصول کاهو در سفره مردم گفت: کاهو گیاهی یک ساله، روز بلند و سبزی فصل خنک است و با توجه به طعم مطلوبی که دارد، یکی از پرمصرفترین سبزیجات تازهخوری محسوب میشود.
وی تاکید کرد: باتوجه به افزایش تقاضای بازار و قابلیت کشت کاهو در فصل خنک سال، در سالهای اخیر با افزایش سطح زیرکشت کاهو در کشور مواجه بودهایم. به ویژه در استانهای شمالی کشت کاهو به عنوان کشت دوم بعد از برنج، صورت میگیرد که علاوه بر پاسخگویی به تقاضای بازار، در زمانی که شالیزارها خالی از محصول هستند از نظر اقتصادی برای کشاورزان مفید فایده میباشد. کاهو در بسیاری از مناطق مانند البرز نیز در دو فصل مختلف سال کشت میشود.
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور اظهار داشت: با توجه به مصرف تازهخوری محصول کاهو، شناخت و مدیریت به هنگام آفات، بیماریها و علفهای هرز آن و کابرد آفتکشهای مجاز و کم خطر با دوره کارنس کم توسط کاهوکاران از اهمیت ویژهای برخوردار است.
قطبی در ادامه ضمن معرفی بوته میری و سفیدک کرکی به عنوان بیماریهای مهم قارچی کاهو و ویروس موزاییک کاهو، تورم رگبرگ و لکه پژمردگی گوجهفرنگی به عنوان بیماریهای مهم ویروسی کاهو افزود: استفاده از آفتکشها برای مدیریت عوامل خسارتزای زنده باید هوشمندانه باشد، چون استفاده از آفتکش راه حل اصلی کنترل بیماری ویروسی نبوده و مهمترین راه مدیریت بیماریهای ویروسی پیشگیری است. استفاده از آفتکشها برای کنترل ناقلین بیماریهای ویروسی مثل شته، تریپس و قارچ میباشد.
این محقق ویروس شناس گیاهی در خصوص بیماریهای ویروسی کاهو در کشور گفت: در سالهای اخیر بروز بیماری ویروسی لکه پژمردگی گوجه فرنگی در مزارع کاهوی کشور منجر به بروز علایم زردی، بافت مردگی در برگهای مرکزی و پژمردگی بوته شده و در نهایت کشاورزان قابل به برداشت محصول نبودند. پس از تشخیص عامل این بیماری ویروسی توسط محققین موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، با همکاری سازمان حفظ نباتات طی دورههای آموزشی برگزار شده به کشاورزان آموزشهای لازم داده شد و خوشبختانه مدیریت موفق این بیماری در مزارع کشور صورت گرفت. در این راستا، ضدعفونی بذور کاهو با آفتکشهای مجاز قبل از کشت برای مدیریت حشره تریپس (ناقل ویروس)، توصیه میشود.
وی در ادامه ضمن معرفی بیماری ویروسی تورم رگبرگ کاهو که ناقل آن یک قارچ خاکزی بوده و در فصول سرد سال شیوع دارد، از آن به عنوان یکی از علل تلخی طعم کاهو یاد کرد و خاطرنشان ساخت: جداسازی کامل برگها و قرار دادن آنها در داخل آب نمک به مدت 10-5 دقیقه قبل از شستشو برای حذف آلودگی برگهای داخلی کاهو قبل از مصرف ضروری است.
قطبی اظهار امیدواری کرد با اجرای توصیههای کارشناسان توسط کشاورزان، محصولات سالم با کمترین باقیمانده آفتکش در سفره غذایی مردم قرار گیرد، ضمن اینکه نگهداری کاهو در یخچال هم، موجب سپری شدن دوره بی اثر شدن آفتکشهای مصرفی میشود.
جهت دسترسی به این مصاحبه به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://radio.iranseda.ir/timeArchivePart/?VALID=TRUE&ch=17&ti=11:30&d=11/7/2024
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور کلیک نمایید
جهت دریافت اخبار در کانال ایتای سازمان تات کلیک نمایید