• ساعت : ۰۸:۱۲
  • تاريخ :
     ۱۴۰۴/۰۴/۱۰ 
  • تعداد بازدید : 30
عضو هیأت علمی سازمان تات:
نهال‌های با كیفیت خرما تولید می ‌شوند/ جلوگیری از هدررفت پاجوش‌ها
معاون پژوهشی پژوهشکده خرما و میوه های گرمسیری گفت: با استفاده از روش‌های نوین تولید پاجوش گلدانی و ریشه‌دار کردن تنه‌جوش، میزان تلفات نخل خرما کاهش و گیرایی آن افزایش یافته است.

به گزارش روابط عمومی سازمان تات، مریم بروجردنیا در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایانا با اشاره به تولید پاجوش گلدانی خرما در شرایط گلخانه‌ای به‌عنوان دستاورد جدید پژوهشکده خرما و میوه‌های گرمسیری اظهار داشت: این روش از هدررفت پاجوش‌هایی که وزن پایینی دارد جلوگیری می‌کند.

معاون پژوهشی پژوهشکده خرما و میوه های گرمسیری افزود: به طور معمول پاجوش‌هایی با وزن ۲ تا ۴ کیلوگرم در صورت کاشت مستقیم در زمین اصلی با نرخ بالایی از تلفات مواجه می‌شود؛ اما با استفاده از این روش پاجوش‌ها ابتدا در گلدان ریشه‌دار شده و سپس به زمین اصلی منتقل می‌شود.

وی ادامه داد: این فرآیند میزان گیرایی پاجوش‌ها را افزایش و تلفات آنها را به مقدار چشمگیری کاهش داده، زمان لازم برای رسیدن پاجوش به وزن قابل جابه‌جایی کوتاه‌تر شده و امکان ریشه‌دار کردن حتی پاجوش‌هایی با وزن کم در حد دو کیلوگرم نیز فراهم می‌شود.بروجردنیا همچنین به فناوری ریشه‌دار کردن تنه‌جوش در رقم تجاری خرمای مجول اشاره کرد و افزود: تنه‌جوش ماهیتاً فاقد ریشه بوده و در صورت کاشت مستقیم در زمین اصلی، احتمال هدررفت آن بالا می‌رود؛ اما با استفاده از این فناوری، تنه‌جوش‌هایی با وزن ۲ تا ۵ کیلوگرم به راحتی ریشه‌دار می‌شود.

وی گفت: این روش علاوه بر افزایش گیرایی، تلفات تنه‌جوش را کاهش داده و نهال‌های تولید شده با این روش به دلیل حجم بالای ریشه و شاخساره، در مدت زمان کوتاه‌تری به مرحله بلوغ و باردهی می‌رسند.

بروجردنیا ادامه داد: استقرار سریع نهال‌ها نیز باعث کاهش مدت زمان رسیدن به سن باردهی و در نتیجه کاهش هزینه‌های تولید می‌شود؛ که این امر به استفاده بهینه از منابع آب و خاک کمک می‌کرده و نقش مهمی در افزایش بهره‌وری و تولید خرما دارد.

وی تأکید کرد: این فناوری به ویژه برای ارقام تجاری و با ارزش اقتصادی بالا نظیر رقم مجول، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و می‌تواند از ظرفیت تنه‌جوش‌ها و پاجوش‌های خرما برای تولید نهال‌های باکیفیت استفاده کند.

6.1.15.0
V6.1.15.0