• ساعت : ۱۰:۱۰
  • تاريخ :
     ۱۴۰۳/۰۹/۰۳ 
  • تعداد بازدید : 103
مدیر پایگاه پخش سیلاب شهرستان جاجرم:
جلوگیری از هدررفت یك میلیون و ۶۰۰ هزار مترمكعب سیلاب با اجرای طرح‌های پخش سیلاب جاجرم
مدیر پایگاه پخش سیلاب شهرستان جاجرم گفت: با اجرای طرح پخش سیلاب در شهرستان جاجرم، هر ساله به طور میانگین در حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار مترمکعب سیلاب در پشت خاکریزهای ایجاد شده، آبگیری می‌شود تا در خاک نفوذ کند و موجب تقویت منابع آبی زیرزمینی این منطقه شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان تات به نقل از مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی، سعید صادقی؛ رئیس پایگاه پخش سیلاب جاجرم در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصراترک» اظهار کرد: شهرستان جاجرم که در نوار جنوبی و کویری استان واقع است، دشت‌های آن به لحاظ بهره‌برداری از منابع آبی زیرزمینی جزو دشت‌های ممنوعه بحرانی است و در این شهرستان برای مدیریت بهینه روان‌آب‌ها، اجرای طرح پخش سیلاب در دستور کار قرار گرفته که هم اکنون اجرای دو طرح پخش سیلاب در این شهرستان نیازمند تامین اعتبار است.

وی با بیان اینکه، در این شهرستان سدی احداث نشده است، عنوان کرد: برای مدیریت بهینه از روان آب‌ها و سیلاب‌های ناشی از بارندگی‌های فصلی، طرح پخش سیلاب (سیل‌گیری با روش ایجاد خاکریز) در دوفاز در مساحت‌های ۲۴۵ هکتار و ۱۱۵ هکتار اجرایی شده‌اند.

مدیر پایگاه پخش سیلاب شهرستان جاجرم گفت: با اجرای این طرح در شهرستان جاجرم، هر ساله به طور میانگین در حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار مترمکعب سیلاب در پشت خاکریزهای ایجاد شده، آبگیری می‌شود تا در خاک نفوذ کند و موجب تقویت منابع آبی زیرزمینی این منطقه شود.

وی اعلام کرد: از سال ۷۶ تا شهریورماه ۱۴۰۳ بیش از ۴۶ میلیون و ۸۹ هزار و ۹۵۲ مترمکعب سیلاب در خاک‌ریزهای ایجاد شده در ۳۶۰ هکتار اشاره شده، آبگیری شد.

صادقی افزود: در بارندگی ۲۲ میلی‌متری چهارم آبان‌ماه جاری نیز در این مساحت یاد شده ۶۵۹ هزار مترمکعب سیلاب جمع‌آوری شد تا در خاک نفوذ کند.

وی خاطرنشان کرد: هر سیلابی که در پشت خاک‌ریزها، آبگیری شود در خاک نفوذ می‌کند تا موجب تقویت سفره‌های آبی زیرزمینی شوند و البته سرریز سیلاب به رودخانه کال شور وارد می‌شود.

مدیر پایگاه پخش سیلاب شهرستان جاجرم در ادامه اعلام کرد: در راستای اجرای این طرح پخش سیلاب اشاره شده، طرح توسعه‌ای آن به مساحت ۱۵۰ هکتار نیز مطالعه و تدوین شده است تا بر تقویت و تغذیه آبخوان این دشت کمک کند.

صادقی در ادامه اعلام کرد: در حال حاضر خاک‌ریزهای ایجاد شده در این پهنه ۳۶۰ هکتاری نیازمند ترمیم و اصلاح هستند که بابت آن باید اعتبار مالی تأمین شود.

مدیر پایگاه پخش سیلاب شهرستان جاجرم افزود: درخواست تأمین اعتبار میلیاردی آن را از وزارت جهاد کشاورزی و سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان مطالبه کرده‌ایم که سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان قول مساعد بر اختصاص آن در سال مالی ۱۴۰۳ را اعلام کرده است.

افزون بر این، وی به منطقه‌ای به نام کلاته نخودی در شهرستان جاجرم نیز اشاره و اظهار کرد: در این منطقه بافت خاک درشت‌دانه است و رودخانه‌ای با روان آب زیاد در این منطقه وجود دارد.

صادقی گفت: طرح ایجاد خاکریزهای پخش سیلاب در این منطقه برای مهار سیلاب و تقویت سفره آبی زیرزمینی آن را مطالعه و تدوین کرده‌ایم که بابت اجرای آن درخواست تأمین اعتبار مالی داشته‌ایم اما هنوز به نتیجه نرسیده است.

وی در ادامه با بیان اینکه مبتنی بر دوره‌های ترویجی برگزار شده برای کشاورزان این شهرستان، کشت گیاهان پر آب طلب هندوانه و خربزه بسیار کم شده است، عنوان کرد: با این‌وجود همچنان شاهد هستیم که در این شهرستان چاه‌های کم‌عمق بدون مجوز حفر می‌شوند.

مدیر پایگاه پخش سیلاب شهرستان جاجرم افزود: گرایش به حفر چاه‌های کم‌عمق برای ادامه کشاورزی به علت اُفت سطح منابع آبی زیرزمینی در این شهرستان به‌ویژه اُفت سطح آبی قنات‌های آن است.

جهت دریافت لینک کانال ایتای سازمان کلیک کنید

6.1.15.0
V6.1.15.0